Interview

Adrian Oetzbach

 

Adrian Oetzbach wint krankzinnige Amjoy Cup-finale: ‘Ik weet niet hoe ik heb gewonnen’

Eindhoven, 6 augustus – Adrian Oetzbach won een even legendarische als krankzinnige Amjoy Cup-finale. Op de gravelbanen van Genneper Parken Tennis had de Duitser 3 uur en 24 minuten nodig om de Deense topfavoriet Elmer Moeller op de knieën te krijgen: 6-7(5), 7-6(1), 7-6(4). Zelf realiseerde Oetzbach niet helemaal wat er gebeurde.

“Ik startte erg goed en liep al snel uit naar 5-0. Alles lukte en ik was aangenaam verrast hoe makkelijk het ging. Dat had ik van tevoren nooit verwacht”, aldus Oetzbach. Wat ook niemand had voorzien, was dat zijn Deense opponent de openingsset van de finale om kon draaien. In de tiebreak, waarin de Duitser naar 4-0 snelde, was het Moeller die de eerste set alsnog op miraculeuze wijze opeiste.

In het tennis zie je regelmatig dat de speler die zo’n riante voorsprong uit handen geeft, compleet inzakt. Dat voorkwam de vlakbij Düsseldorf wonende Oetzbach bijna. “Het is niet zo dat ik van binnen al had opgegeven, maar ik had ook de hoop niet meer dat het nog goed zou komen.” 

Herstel

De als eerste geplaatste Moeller kon bij een set en een break (4-2) voorsprong de eindzege al ruiken. Maar ook op dit punt kantelde de wedstrijd. “Ik speelde punt voor punt en kwam op een of andere manier toch nog terug om de tweede set te winnen. Daarna bleef ik gefocust en won ik ook de derde set. Ik weet alleen niet hoe”, zei de opgeluchte winnaar. “Pas op het laatste moment voelde ik dat ik de finale écht kon winnen.”

Toen Oetzbach het matchpoint won, voelde hij vooral opluchting en vreugde. “Ik genoot van het moment. Maar ik realiseer het nog niet helemaal. Dat komt later denk ik wel.” Veel tijd om te genieten is er niet, want de kersverse Amjoy Cup-winnaar speelt een dag later op het Challengertoernooi van Meerbusch.

Titel smaakt naar meer

Met de titel in Eindhoven pakt Oetzbach 15 punten voor de wereldranglijst. Hij zal hierdoor stijgen van positie 867 naar om en nabij plek 720. Dat is meteen zijn hoogste positie in zijn carrière. Maar de Duitser hoopt niet dat het hierbij blijft: “Op het einde van het jaar wil ik in de top-500 van de wereld staan. Hopelijk heb ik tot het einde van het jaar meer weken zoals deze.”

Titelprolongatie ziet de rechtshandige Duitser wel zitten. “Ik had een geweldige week in Eindhoven, het is eigenlijk een erg leuke stad. Er zijn een hoop goede restaurants. Het hotel was ook erg goed. Het enige wat misschien beter kon was het weer”, sloot hij met een knipoog af.

Weg naar de titel:
Jarno Jans: 6-1, 6-0
Sidane Pontjodikromo: 6-3, 6-0
Jurriaan Bol: 6-3, 6-3
Stijn Paardekooper: 6-3, 3-6, 6-2
Elmer Moeller: 6-7(5), 7-6(1), 7-6(4)