Adrian Oetzbach

 

Elmer Moeller en Adrian Oetzbach

 

Merel Hoedt

 

Merel Hoedt en Isis van den Broek

Amjoy Cup kent passend einde met schitterende finaledag

Eindhoven, 6 augustus 2023 – De finales bij de Amjoy Cup waren stuk voor stuk thrillers. Op zaterdag 5 augustus werd iedere wedstrijd pas in de laatste set beslist. De Nederlanders waren erg succesvol. Alleen bij het herenenkelspel was er geen Nederlandse winnaar. Daarin was de Duitser Adrian Oetzbach nipt te sterk voor de als eerste geplaatste Deen Elmer Moeller.

Veel Nederlanders botsten tegen de Duitse muur op. Zowel Jarno Jans, Sidane Pontjodikromo, Jurriaan Bol als Stijn Paardekooper vonden hun Waterloo tegen Oetzbach. Alleen Paardekooper snoepte een set af tegen de man die vlakbij Düsseldorf woont. In de finale kwam de Duitser op 5-0, maar het werd toch nog een tiebreak. Ook daarin kwam Oetzbach royaal voor te staan (4-0), maar ook nu kon hij niet doordrukken. Moeller toonde zich mentaal ijzersterk en won de eerste set met 7-6(5).

De verwachting was dat de Deense titelfavoriet zou doordrukken na de mentale dreun. Dat lukte aanvankelijk ook tot 4-2. Oetzbach bleef echter mentaal ijskoud en kon er een tiebreak van maken. Daarin was de Duitser veel sterker dan zijn opponent en won de tiebreak met 7-1. Een derde set moest dus beslissen wie de titel op zijn naam mocht schrijven. In die beslissende set gaven de twee finalisten elkaar geen duimbreed toe. In een nieuwe tiebreak verraste Oetzbach opnieuw en ging na het gewonnen matchpoint juichend naar de grond: 6-7(5), 7-6(1), 7-6(4).

Bij de volledig Nederlandse vrouwen enkelfinale ging de titel naar Merel Hoedt, die met als woonplaats Best dichtbij Eindhoven woont. De wedstrijden van Hoedt waren enorm lang. Zo duurde haar wedstrijd in de eerste ronde liefst 3,5 uur. Ook tijdens de finale stond ze lang op de baan. Na 155 minuten besliste Hoedt de finale door met 3-6, 6-3, 6-2 te winnen van de talentvolle Isis van den Broek.

Zenuwslopende dubbelfinales eindigen met minimale marges

De mannendubbelfinale was ook een ware thriller. De Nederlanders Brian Bozemoj en Stijn Paardekooper overleefden een matchpoint, maar hadden er zelf ook negen(!) nodig. De wedstrijd tegen het Duitse duo Tim Rühl/Patrick Zahraj eindigde in 6-1, 6-7(9), 13-11.

In de volledig Nederlandse dubbelfinale bij de vrouwen stonden vier pupillen van voormalig toptennisster Kiki Bertens tegenover elkaar. Joy de Zeeuw en Sarah van Emst waren met 6-1, 4-6, 10-8 nipt te sterk voor Rose Marie Nijkamp en Isis Louise van den Broek.

Toernooidirecteur Wim van den Hurk kijkt ondanks het wisselvallige weer terug op een onvergetelijke week: “De Amjoy Cup zorgde voor een week vol toptennis op een toppark. De banen waren van bizar hoge kwaliteit waardoor de wedstrijden doorgang konden vinden zonder al te veel oponthoud. Ik ben blij dat we Nederlandse winnaars kunnen toevoegen aan de erelijst. Deze editie smaakt naar meer!”

De Amjoy Cup komt met deze finaledag aan haar einde van de editie in 2023. De data voor de toernooien van de Amjoy Cup van volgend jaar worden in een later stadium bekendgemaakt