Josy Daems

PERSBERICHT

Oud-winnaars en Nederlandse talenten bevestigen deelname Amjoy Cup

Eindhoven, 19 juli 2023 – Het deelnemersveld voor de tweede editie van de Amjoy Cup is bekend. Op de lijst pronken namen van de grootste talenten ter wereld. Ook voormalig toptennissers komen begin augustus naar Eindhoven. 

Bij de mannen maakt Thijs Boogaard gebruik van één van de drie plekken in het hoofdtoernooi die gereserveerd is voor junioren uit de top-100 van de jeugdwereldranglijst. Boogaard (15) staat te boek als een groot tennistalent en won eerder deze maand nog een wedstrijd op Wimbledon. Ook oud-winnaar van de Amjoy Cup in het jongensdubbelspel onder 18 in 2021, de Fransman Paul Barbier Gazeu (18), maakt gebruik van een juniorenplek. Alec Deckers (23), zoon van Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, stond vorig jaar ook al op de deelnemerslijst, maar hij moest zich toen afmelden met een blessure. Dit jaar is hij wél van de partij.

Het kwalificatietoernooi bij de heren is sterk bezet. Thiemo de Bakker (34), voormalig nummer 40 van de wereld, start in de voorrondes van de Amjoy Cup. Net als talent Mees Röttgering (16). Hij won de Amjoy Cup onder 12 in 2019 in het jongensenkelspel. Verder prijkt de naam van Christian Lerby op de lijst. Hij is de zoon van voormalig voetballer en Champions League-winnaar Soren Lerby. Nog nooit speelde de 21-jarige Lerby een professioneel tennistoernooi in Nederland. Wel kwam hij al uit op de juniorenvariant van de Australian Open.

Josy Daems (17) houdt goede herinneringen over aan Eindhoven. Ze won in het verleden zowel de Amjoy Cup onder 12 (2018) als de Amjoy Cup onder 14 (2019). Het Duitse talent maakt gebruik van een gereserveerde plek voor junioren. De Oekraïense Daria Lopatetska (20) stond in 2019 als 16-jarige nog 215e op de wereldranglijst, inmiddels is ze mede door blessureleed afgezakt naar positie 747. Ze zal dus één van de titelfavorieten zijn bij het ITF-toernooi.

In de kwalificatie bij de vrouwen behoort Bibiane Schoofs (35) tot de deelnemers. Zij is bezig aan haar tweede carrière waarin de focus vooral op het dubbelspel ligt. Voor de Amjoy Cup in eigen land maakt de voormalig nummer 142 van de wereld een uitzondering. De kans is groot dat ze nog doorschuift naar het hoofdtoernooi. Schoofs staat namelijk bovenaan de reservelijst.

Toernooidirecteur Wim van den Hurk is tevreden met de terugkeer van de oud-winnaars: “Ik ben erg blij dat de voormalig kampioenen en finalisten als Thijs, Mees, Josy en Paul uit eerdere edities nu in de hogere categorieën weer aanwezig zijn. Dat is het grootste compliment dat de Amjoy Cup kan krijgen. Met het team zetten we dus iets moois neer!” Van den Hurk kijkt al uit naar zondag 30 juli. Die dag start het kwalificatietoernooi. “Mooi dat het eindelijk gaat beginnen!”

De verdeling van de wildcards voor zowel het kwalificatie- als het hoofdtoernooi worden op een later moment bekendgemaakt. De finales zijn op zaterdag 5 augustus.