Pieter de Lange

Pieter de Lange eerste Nederlandse winnaar Amjoy Cup: ‘Dit toernooi kan je leven veranderen’

Eindhoven, 31 juli 2023 – Pieter de Lange schreef op zondagmiddag 30 juli geschiedenis in Eindhoven. Het 17-jarige talent was de eerste Nederlander die het enkelspel won van de Amjoy Cup onder 18. Voor hem komt het bereiken van de doelstelling op korte termijn dichterbij. Het spelen van de Australian Open voor junioren.

“Het was een zware week. Ik had een lange wedstrijd in de derde ronde.” Tegen de Japanner Hyu Kawanishi won De Lange na drie zware sets. De Japanse delegatie bleek later in de week andermaal van goede huizen te komen. In de dubbelfinale verloor De Lange met Yannic Nittmann van een Japans duo. En of het zo moest zijn, was de tegenstander in de finale van het enkelspel weer een Japanner. “Het was extra lekker dat ik nu revanche kon nemen door de finale met 6-1, 6-2 te winnen van Ryo Tabata.”

Grootste titel

Met de zege won De Lange zijn grootste titel ooit in zijn nog prille carrière. Gezien de drie vorige winnaars bij de jongens kan dit toernooi een boost geven naar meer. “Ik wil Arthur Fils, de winnaar van de Amjoy Cup in 2020, achteraan. Dat begint met het spelen van grandslamtoernooien bij de junioren. Ik hoop in januari naar Australië te reizen om de Australian Open te spelen. Dit toernooi kan je leven veranderen.”

Om ‘Melbourne’ te halen, moet De Lange naar eigen zeggen nog wel stappen maken. “Ik moet nog meer finales halen, maar dan op nóg prestigieuzere toernooien.” Er is nog genoeg tijd voor de Nederlander, namelijk vijf maanden, om te stijgen op de ranglijst. Bij goede resultaten komt het hoofdtoernooi op een grandslamtoernooi erg dichtbij.

Druk

De Westlander was op papier de beste Nederlander bij de jongens. “Er waren daardoor veel verwachtingen bij de buitenwacht. Vanzelfsprekend zorgt dat voor druk, maar ik kon er goed mee omgaan.”

Wat de kersverse Amjoy Cup-winnaar typeert is de mentaliteit op de baan. De Lange steekt na veel punten een vuist in de lucht om de spanning eruit te halen en de energie te vergroten. Tijdens de finale was weinig van enige nervositeit te merken. “In mijn hoofd zat het goed. Maar ik voelde wel wat spanning in mijn lichaam. Desondanks hield ik me gewoon aan het wedstrijdplan en dat werkte.”

Loodzware sport

“Het tennisleven is echt pittig.” De Lange staat voor zijn laatste jaar op het VWO. “Overdag zit ik op school en aan het eind van de middag tennis ik. Als ik dan ’s avonds thuiskom moet ik nog huiswerk maken. Het vergt enorm veel discipline”, aldus een ambitieuze De Lange. En hij steekt niet onder stoelen of banken wat die ambitie is. “Ik wil een grandslamtoernooi winnen, het liefst Wimbledon!” 

Maar een tenniscarrière gaat met kleine stapjes. Tijdens het World Tennis Tournament in Eindhoven komt De Lange met goede vriend Mees Röttgering in actie in het dubbelspel. “Dat is het mooie aan dit toernooi. Door alle categorieën zit er een hele opbouwfase in. Volgend jaar ga ik voor titelprolongatie. Maar dan in het enkelspel bij de senioren”, sluit de kampioen met een knipoog af.