Dominik Vágner

 

Dominik Vágner kwam met één doel naar Amjoy Cup: ‘Ik wilde die beker zo graag’

Bergeijk, 1 juli – Zijn ogen glinsterden toen hij de tafel met trofeeën zag in het begin van de week. Hij had meteen een stip op de horizon. Die gigantische beker, voor de winnaar van het jongensenkelspel onder-14, moest mee naar Tsjechië. En het lukte hem. Na een week vol spannende wedstrijden van hoog niveau was Dominik Vágner de allerbeste.

“Nog nooit won ik zo’n groot toernooi met gigantische trofee. Ik wilde die beker ook zo graag mee naar huis nemen”, zo startte de 14-jarige Tsjech zijn overwinningspraatje. “Voor mij is deze eindzege belangrijker dan de nationale jeugdtitel die ik eerder dit jaar won.”

Vader Michal toonde veel emoties na het winnende punt. De tennisser zag het gebeuren: “Hij voelde het heel erg. Het was een mooie reactie.” Zelf oogde Dominik heel kalm, maar vanbinnen gebeurde er van alles. “Het gevoel na het matchpoint was zo waanzinnig. Het is onbeschrijfelijk. Je wint gewoon een groot toernooi, ik realiseerde me niet helemaal dat ik dit geflikt had.”

Spelen voor publiek
Er was geen makkelijke wedstrijd voor Vágner dit toernooi. Het niveau op de gravelbanen van Bergeijk was hoog. “Mijn moeilijkste wedstrijd was de halve finale tegen Stan Put. Ik was voor de wedstrijd erg nerveus. Er was veel publiek dat hem steunde en hij is zelf een ongelofelijk goede tennisser. Ik denk dat mijn tactiek de doorslag gaf.” 

Wat ook doorslaggevend was, was de ervaring om voor veel publiek te spelen. Eerder dit jaar kwam de Tsjech namelijk uit op het prestigieuze jeugdtoernooi Les Petit As in Frankrijk. Toen waren 200 Fransen tegen hem en liet hij een zeker lijkende zege tegen een thuisspeler liggen. Volgens zijn vader leerde Dominik veel van deze wedstrijd. “Het was een verschrikkelijke ervaring. Zoiets wil je eigenlijk niet meemaken. Maar deze nederlaag heeft hem zoveel gebracht en verder ontwikkeld.”

Rituelen
De jonge Vágner heeft één absolute tennisheld: “Mijn voorbeeld was altijd al Rafael Nadal.” Dat is niet zo gek, de Tsjech speelt ook het liefst op gravel en hij heeft meerdere rituelen. Zijn vader, tevens coach tijdens de Amjoy Cup, doet daar graag aan mee. “Als we samen op pad gaan, hebben we zo onze dingetjes. Het is een soort traditie. We eten bijvoorbeeld de hele dag door hetzelfde op vaste plekken. Maar de spaghetti bolognese ken ik nu wel”, grapte vader Michal. Tijdens een wedstrijd zet Vágner zijn flesjes net als Nadal in een bepaalde volgorde. Het bijgeloof blijkt weer een vak apart in het tennis.

Door de week heen speelde de kleine Tsjech verrassend genoeg erg aanvallend. “Ik vind het heel leuk om agressief te spelen. Mijn sliceballen zijn ook effectief.” Vágner leek de lengte en kracht nog niet te hebben. Zijn frivole spel verraste dus het publiek.

Volgend jaar wil Vágner sterker terugkeren bij de Amjoy Cup. Niet om zijn titel te verdedigen in de onder-14. Hij wordt namelijk een jaartje ouder. “Het zou een enorme uitdaging en eer zijn om mee te doen aan de ITF onder-18. Ik hoop er bij te zijn!”

Weg naar de eindzege voor Dominik Vágner
Ronde 1: 6-4, 6-2 tegen Jordan Mihajloski (Dui)
Ronde 2: 6-4, 7-6(3) tegen Samuel Hill-Götzzhaber (Oos)
Kwartfinale: 6-1, 7-5 tegen Ali Al Ahmad (Dui)
Halve finale: 6-4, 2-6, 6-1 tegen Stan Put (Ned)
Finale: 6-3, 6-3 tegen Ilian Mechbal (Dui)