Hikari Yamamoto

 

Maximillian Taucher

 

Japanners, Pieter de Lange en rolstoeltennissers stelen show tijdens ITF Amjoy Cup U18

Eindhoven, 31 juli 2023 – In de laatste week van juli stond de ITF Amjoy Cup U18 op het programma. Het speciale aan het toernooi is dat er naast valide tennissers ook rolstoeltennissers een bezoekje aan Eindhoven brengen. Samen met de Japanse delegatie en de geschiedenis schrijvende Nederlander Pieter de Lange zorgden zij voor een enerverende week in de Genneper Parken.

Mees Röttgering en Sjeng Schalken keurden eind juni de gravelbanen goed en de staat daarvan werd bevestigd tijdens het internationale tennistoernooi. Het regenachtige weer leek voor enorme uitdagingen te zorgen, maar uiteindelijk viel het oponthoud mee en kon Eindhoven genieten van prachtige tenniswedstrijden.

Voor het derde jaar op rij reisde een Japanse delegatie af naar het toernooi. Zoals altijd verbazen tennissers uit dat land vriend en vijand. Deze editie stond de pas 14-jarige Hikari Yamamoto geen set af en ging met de beker naar huis in het meisjes enkelspel. In het jongensdubbelspel bleken Hyu Kawanishi en Ryo Tabata een klasse apart. Hun coaches hebben al aangekondigd volgend jaar terug te keren met de volgende generatie.

Ook was er Nederlands succes bij de Amjoy Cup. Pieter de Lange liet zien een echte allrounder te zijn. Rallyspel, volleys, dropshots: de Westlander had alles in huis. Ondanks de verloren dubbelfinale schreef hij wel geschiedenis door als eerste Nederlander ooit het enkelspel te winnen van dit ITF-toernooi. In het meisjesdubbelspel was het Nederlands-Duitse koppel Charlotte Pikkaart en Michelle Khomich de concurrentie te machtig.

Bij het rolstoeltoernooi won Maximillian Taucher uit Oostenrijk in de finale van de Nederlander Ivar van Rijt. Een herhaling van deze wedstrijd kan zomaar plaatsvinden tijdens de US Open. Beide finalisten staan namelijk in de top-10 van de wereld. De dubbeltitel was voor Van Rijt en de Zweed Oscar Tarantino. Het rolstoeltoernooi werd gekenmerkt door de deelnemers die enorm veel plezier uitstraalde op de baan. Zo kwam ook een keer de slappe lach voorbij tijdens een wedstrijd.

Toernooidirectrice Annemarie Mikkers bewondert de deelnemers. “Het is mooi dat spelers het harde werken van jaren kunnen bekronen met mooie resultaten. De tennissers zelf, maar zeker ook hun familie en trainers, moeten er veel voor laten.” Het spelen van een toernooi als de Amjoy Cup levert veel ervaring op. “Ervaring opdoen is heel belangrijk voor spelers op deze leeftijd die het professionele circuit in willen.” Mikkers sluit af met mooie woorden voor de winnaars. “Deze spelers hebben een mooie toekomst. Maar ook voor hen blijft gelden ‘work hard, stay humble and enjoy the game’. Dat is ook waar de Amjoy Cup voor staat.”